Opskrifter på brød

 

 


Amigos

3 æg
1/2 dl sukker
3/4 dl kartoffelmel
3/4 tsk stødt kardemomme

Del to af æggene i blommer og hvider. Det tredje æg piskes sammen med æggeblommerne og sukkeret til en luftig masse. Bland forsigtigt kartoffelmel og kardemomme heri. Pisk æggehviderne til stift skum, som forsigtigt vendes ud i æggenlandingen. Bred massen ud på en bageplade med bagepapir i ca. 10 cm aflange stykker (ca. 3-4 cm brede).

Bag dem i ca. 8 min, ved 175 C. De skal blive lidt brunlige i farven.
Amigos smager vidunderligt som tilbehør til frugtsalat.


Bagepulver

125 g. natron.
250 g. knust vinsten. Materialisten.
25 g. ris- eller kartoffelmel.

Denne vare er nævnt i en del opskrifter. Man kan med god samvittighed bruge Tørsleff's bagepulver i de følgende opskrifter, den er lavet på kartoffelmel.


Baguetter 10-12 styk

6 dl vand
50 g gær
2 tsk fiber Husk
200 g mælkefri margarine (rumtemperatur)
3 tsk salt
1 pakke Finax Glutenfri melmix (1 kg)
2 1/2 del kartoffelmel
1 æg

Gæren smuldres ned i en skål og det håndvarme vand tilsættes. Tilsæt Fiber Husk og rør til gæren er opløst. Lad dejen stå i 10 minutter for at optage vand. Rør fedtstoffet i og tilsæt så de resterende ingredienser. Rør dejen i røremaskine eller med elpisker med dejkroge i ca 5 minutter. Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 10-12 lige store stykker. Form hvert stykke til en baguette og stil dem på en bageplade med bagepapir. Lad dejen hæve i ca 1 time overdækket med plastfilm. Lav et snit i de færdighævede brød og pensl dem med sammenpisket æg.

Bages i forvarmet ovn ved 250 grader, midt i ovnen ca 10 minutter


Boller

5o g. gær.
3 - 4 dl. sojamælk.
6 tsk. sukker.
½ tsk. salt.
6o g. smeltet marg. eller olie.
4 æg.
200 g. fint glutenfri mel.
400 g. groft glutenfri mel.
Vand til rugbrødskonsistens.
Sæt en kop kerner f.eks. hør, solsikke og hirse i blød. Dækkes af vand.

Opløs gæret i salt og sukker. Tilsæt æg olie og halvdelen af sojamælken. Tilsæt derefter melet og rør det godt med hjulpisker. Derefter tilsættes kernerne. Der røres igen til dejen tilsættes resten af mælken til den har den rette konsistens. Er dejen stadig for tør, tilsættes vand. Dejen kan ikke æltes og puttes derfor i papirforme. Bollerne stilles til hævning et lunt sted og hæver til dobbelt størrelse.

Bages i 15 - 20 minutter v. 225 grader til de er gyldne. Kan evt. pensles med æg.


Burgerboller

450 g. hvid glutenfri mel.
150 g. majsmel.
1½ spsk. fiber husk.
2 æg
4 dl. soyamælk.
½ dl. vand.
50 g. gær.
60 g. smeltet mælkefri marg. eller olie.
½ tsk. salt.
6 tsk. sukker.

Mel og Fiber Husk blandes. De øvrige ingridienser blandes i, som til alm. boller. Dejen forhæver. Derefter formes bollerne inden i en hånd. En god ide´ med olie på hænderne eller kirurghandsker. Bollerne skal være store og ikke for høje. Ca. 8 stk.Bollerne hæver til passende størrelse. Pensles
med æg og drysses med sesamfrø. bollerne bager i ca. 15 min. v. 225 grader, til de er gyldne.


Flutes

5 dl vand
50 g gær
2 spsk husk
½ tsk salt
½ dl olie
500 g glutenfrit mel (Finax Italiensk Melmix)

Varm vandet til det er lunkent. Gær, husk og vand røres sammen. Lad blandingen trække i 10 minutter. Tilsæt olie, salt og mel. Rør dejen godt på maskine i ca. 10 minutter. Dejen skal være ret blød. Kom kold vand på hænderne og ’form’ forsigtig dejen til flutes. Lægges på bagepapir og hæver i 1 time.

Bages ved 225 grader i ca. 10 minutter.


Morgen flutes

25 gr. gær
5 dl. vand
1 spsk. Fiber Husk
2 spsk. olie
1 dl. kerner (f.eks. græskar)
1 tsk salt
550 gr. Doves Farm WhiteBread mix
(eller 1/2 af hver - brown og white breadmix)

1. Gær røres ud i vand.
2. Øvrige ingredienser tilsættes og dejen røres i ca. 10 min.
3. Dæk røreskålen med plastfilm og sæt den i køleskabet natten over.
4. Næste morgen røres dejen igennem.
5. Formes til 8 stk. flutes og pensles med olie.
5. Hæver lunt i ca. 10 min.
Bages i 15-20 min. v/225

Dejen hæver rigtig fint hvis man sætter pladen i ovnen med ovnlyset tændt - eller varmer ovnen op til 50C og slukker igen.


Foccacia

5 dl vand
25 g gær
1 1/2 tsk Fiber Husk
2 tsk salt
3 spsk olivenolie
1 tsk honning
7 del (ca 400 g) Finax naturligt glutenfri Italiensk melmix
rosmarin, frisk eller tørret
sorte oliven uden sten

Gæren smuldres og røres ud i en lille smule af vandet. Tilsæt resten af vandet. Rør Fiber Husk i. Tilsæt salt, olivenolie og honning. Lad det stå i 10 minutter for at optage vand. Tilsæt næsten alt melet og ælt dejen i røremaskine eller med elpisker med dejkroge. Dejen skal være blød og klæbrig. Lad dejen hvile i 30 minutter. Smør en bradepande 25 x 35 cm med olivenolie og hæld dejen i bradepanden. Tryk dejen ud over hele bradepanden. Del de sorte oliven og fordel stykkerne jævnt over dejen. Dejen hæves 15-20 minuter. Pensles med rigeligt olivenolie og drysses med rosmarin og lidt groft salt (gerne gourmetsalt).

Bag midt i ovnen ved 180 grader ca. 35 minuter. Rigtig gode at riste dagen efter.


Foccacia

25 g gær
500 g vand
50 g olivenolie eller mælkefri margarine
12 g salt
500 g Finax LP-italiensk melmix

Opløs gæren i det håndvarme vand. Tilsæt de øvrige ingredienser. Rør i røremaskinen - medium hastighed - i ca. 5 minutter, indtil dejen er smidig og ensartet. Lav boller, som kommes i muffinsmorme, ca. 50 g dej i hver. Dækkes med film og hæver ca. 35 minutter på et lunt sted.

Bages i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 35 minutter.

Prøv også at lave en tomatsovs med tomat, løg, hvidløg, oregano, og merian som koges sammen. Kommes oven på foccacia'erne inden brødene bages.


Frokostboller

100 g lactosefrit fedtstof
5 dl vand
1 pakke gær
2 tsk salt
12-14 dl. Semper mel
Sesamfrø

Smelt fedtstoffet, tilsæt vand og rør gæren ud heri, når det er håndvarmt. Tilsæt salt og mel. Spar lidt mel til æltningen. Lad dejen hæve i 30 min. Ælt dejen igennem og form den til hamburger-boller. Lad bollerne hæve i 20. min. Pensl med varmt vand og strø med sesamfrø.

Bages ved 250 grader i ca. 10 min.


Groft formbrød

4 dl vand
25 g gær
25 g blødt mælkefri margarine eller 2 spsk olie
1/2 dl lys sirup
1 tsk salt
7-8 dl Finax grov glutenfri melmix (ca 400 g)

Opløs gæren i vandet. Kom margarine eller olie i. Tilsæt herefter sirup og salt. Rør godt. Tilsæt melmixen. Rør dejen i røremaskine eller med elpisker med dejkroge i mindst 5 minutter. Hæld dejen i en smurt aflang bageform, som rummer ca. 1 1/2 liter. Stil brødet til hævning i ca 1/2 time, dækket med et viskestykke.

Bag brødet i forvarmet ovn, 200 grader, nederst i ca. 35 minutter.


Hurtigboller, ca. 20 stk.

5 dl vand
50 g mælkefri margarine
1 dl sukker
1 tsk salt
2 tsk pomeransskal
50 g gær
10 dl (=500 g) Mørkt Basismel
1 æg.

Varm vandet op til ca. 37 C og opløs gæren heri. Tilsæt herefter de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt. Formes til boller, som sættes på bageplade.

Bages i 10 min. ved 250 C.


Kanelsnegle

100 g mælkefri margarine
4 dl. vand
1 pakke gær
1 dl. sukker
2 æg
4 knivspids salt
14 dl. Semper Fin mix
Fyld 8 skefulde mælkefri margarine
8 skefulde sukker
2 tsk. kanel
Pensl med æg, hakkede mandler og perlesukker

Smelt fedtstoffet, hæld vandet i og lad det bliv håndvarmt. Rør gæren ud deri. Tilsæt sukker, æg og salt. Bland melet i, men gem lidt mel til når dejen skal ud på bordet. Lad dejen hæve i ca. 20 min. og bland fyldet imens. Efter 20 min. røres rundt i dejen. Del dejen i to dele og tryk delene flade. Læg fyldet på. Rul det sammen og del de to ruller i 20 stykker. Lad dem hæve i 20 min. Pens med æg, drys med mandler og perlesukker.

Bag sneglene ved 250 grader i 8 min.


Kiks

2 dl. glutenfri mel.
2 dl. maizenamel
1½ dl. majsmel.
3 tsk. bagepulver.
3 tsk. vanille.
3 spsk. mælkefri margarine.
1½ dl. soyamælk.
1 spsk. sukker.

Dejen rulles ud med kagerulle og skæres ud i firkanter.
Bages 15 - 20 min. ved 225 gr.


Myslibrød

4 dl vand
25 g gær
30 g mælkefri margarine (rumtemperatur) eller 2 spsk olie
1 tsk salt
ca 7 dl Finax glutenfri melmix (420 g)
3 dl Finax glutenfri mysli (ca 100 g).

Til pensling og pynt: Vand, Finax glutenfri mysli.

Smuldr gæren i en skål og tilsæt det håndvarme vand. Rør til gæren er opløst. Tilsæt fedtstof, salt og melmix. Rør dejen i røremaskine eller med elpisker med dejkroge i ca 5 minutter. Bland nu forsigtigt myslien i dejen. Hæld dejen i en smurt aflang bageform, som rummer ca 1 1/2 liter. Stil brødet til hævning, tildækket, i ca. 30 minutter. Pensl det færdighævede brød med vand og drys lidt mysli på.

Bag brødet i en forvarmet ovn. 200 grader, nederste del i ca. 30 minutter. Lad brødet afkøle på bagerist.

TIPS! Vil du have et grovere myslibrød, skifter du melmixen ud med Finax grov glutenfri melmix. Tilsæt også 1/2 dl lys sirup og øg eventuelt saltmængden md 1 tsk.


Rugbrød 2 stk.

Samme fremgangsmåde som med bollerne men istedet:
3 tsk. sukker
1 tsk. salt.
Kulør for at farve som rugbrød.

Dejen puttes i forme, stilles lunt og hæver til dobbelt størrelse.

Bages ca 35 - 40 min ved 225 grader.

Brødene tages straks ud af formene og køles af under viskestykke. Derefter puttes de i plastikposer og står yderligere ½ døgn, hvorefter de skæres i skiver og fryses ned med madpapir mellem skiverne.

Skiverne er lettest at smøre, når de er frosne og de tør hurtigt op.


Rundstykker

50 g gær
5 dl vand
2 spsk. husk
½ tsk. salt
½ dl olie
480 g Mix B (Schär)

Granering:
Sesamfrø

Gæret udrøres i lunkent vand. Tilsæt husk og salt. Rør og lad blandingen stå i 10 min. Bland olie og melet i. Rør dejen grundigt på maskine. Dejen skal være ret fedtet. Fordel dejen i metal muffins forme. Glat evt. ud med lidt vand. Drys med sesamfrø. Dækkes med et viskestykke og hæver ca. 1 time.

Bages ved 200 grader i 12-15 minutter.

Tips:
Erstat melet med 1 dl hirseflager, 1 dl solsikkekerner og 400 g mel.
Bollerne kan også sættes på bagepapir med to skeer.
Bages evt. lidt længere hvis der ønskes en sprød skorpe.


Snobrød

50 g. gær
225 g. hvid glutenfri mel.
75 - 100 g. fint majsmel.
1½ - 2 dl. soyamælk eller vand.
3 tsk. sukker.
1/4 tsk. salt.
30 g. smeltet mælkefri marg. eller olie.
1 æg (kan udelades)
2 tsk. guargum eller 1 spsk. Fiber Husk.

Lige inden vand eller mælk blandes i melet opløses guargum deri. Det er vigtigt, det hældes i dejen straks, da det ellers gelerer til en ubrugelig masse. Fiber Husk blandes i melet, før væden tilsættes.

Dejen er meget klistret, så det er en fordel, at smøre hænderne ind i olie, før dejen sættes på. pinden. Ellers er kirurghandsker en fantastisk opfindelse til dette formål.