Opskrifter "aftensmad"


Fiskefrikadeller

500 g. hakket torsk.
Reven gulerod (stor).
2 fint hakkede skalotteløg.
1 helt æg.
1 æggehvide.
½ dl. sojamælk - neutral.
Ca. 1 dl. fint glutenfri mel.
Salt og peber.

Bland alle ingridienserne undtagen melet, som tilsættes tilsidst.

Steges i mælkefri margarine.


Frikadeller

500 g. hakket kalv og flæsk. 18 - 20 %.
2 æg.
Salt og peber.
1 stort løg i små tern.
½ kop vand.

Æg, krydderier, løg og vand blandes. Kødet tilsættes. Derefter tilsættes hirsegryn og/eller glutenfri rasp til den rette konsistens er opnået.

Steges i mælkefri margarine.


Kødboller til suppe

250 g finthakket svine- og oksekød
2 tsk finthakket løg
1 æg
2 tsk salt, lidt peber
3 spsk glutenfrit mel
1-2 dl suppe eller vand

Kødet og løget skal være meget finhakket, for at bollerne kan blive glatte. Rør farsen sammen. Lad den trække i ca. ½ time i køleskab. Bollerne formes med en ske og koges i letsaltet vand i 3-4 minutter. Tag dem op med en hulske.


Lys Tærtedej til madtærte

150 g mælkefri margarine
4 dl Usødet Basismel
1 æggeblomme
2 spsk vand

Bland alle ingredienserne til en dej og lad den hvile koldt i ca. 30 min. Beklæd en tærteform med dejen.

Forbag den ca. 10 min. ved 200 C.

Læg herefter fyldet i og bag tærten færdig.


Melboller til suppe

80 g mælkefri margarine
2 dl vand
2 spsk husk
100 glutenfrit mel (Semper Finmix)
4-5 æg
ca. 1 tsk salt

 

Bring margarine og vand i kog. Tilsæt alt melet og husk på en gang, ved konstant omrøring med håndmixer. Tag afbagningen af varmen, når den slipper gryden. Lad den afkøle til håndlunken. Pisk et æg sammen ad gangen. Tilsæt ægget lidt efter lidt. Rør dejen godt mellem hver tilsætning af æg med håndmixer. Pas på at dejen ikke bliver for flydende. Tilsæt salt.

Bring en gryde med stor overflade i kog med letsaltet vand. Sæt en kande med koldt vand parat. Desuden en skål med koldt vand og en hulske. Tag gryden af varmen. Fyld dejen i en plastpose. Klip et hjørne af posen. Dyp en kniv i det kogende vand. Pres lidt dej frem og snit det af. Tilbered kun et lag boller ad gangen. Sæt dem over varmen. Hæld lidt koldt vand i gryden, lige når vandet når kogepunktet. Gentag dette tre gange i alt.

Tag bollerne op med en hulske og læg dem i koldt vand. Derefter til afdrypning i en sigte.

Læg bollerne i den varme suppe lige før servering. De må ikke koge.

 


Persillesovs

Sovsen laves som alm opbagt sovs. Mælkefri margarine tilsat fint glutenfri mel. Smørbollen tilsættes Sojamælk til den rette konsistens er opnået. Salt og persille tilsættes.

Det er vigtigt at bruge en sojamælk som er neutral og uden kalcium, da sovsen ellers får en let vanillesmag.


Pizza

30 g gær
2 dl håndvarmt vand
2 spsk olie
1 tsk salt
5 1/2 dl Finax glutenfri italiensk melmix (330 g)

Smuldr gæren i en skål og hæld det håndvarme vand over. Rør til gæren er opløst. Tilsæt olie, salt og melmix. Rør dejen i røremaskine i ca 5 minutter. Lad dejen hæve i ca. 30 minutter - til dobbelt størrelse. Hæld dejen ud på en bageplade med bagepapir. Form dejen til en rund pizza, ca 20 cm i diameter og 1 cm tyk. Lad den hæve 10-15 minutter. Stil ovnen på 225 grader. Forbag pizzaen midt i ovnen i 5-7 minutter. Kom derefter fyld på og bag i yderligere 10-15 minutter, afhængigt af fyld. TIPS! Du kan fryse pizzabunden, når den er forbagt.


Risengrød

Som almindelig risengrød, men med sojamælk (neutral uden kalk). For tykkere konsistens - til f.eks ris alámande - kan spædes med kokosmælk.


Tortillas

2 1/2 dl majsmel
1/2 tsk salt
1 dl Lyst Basismel
1 stort æg (letpisket)
5 dl vand.

Bland majsmel, salt og Lyst Basismel i en skål. Rør æg og vand sammen og bland de tørre ingredienser i. Rør til dejen er jævn. Varm en slip-let stegepande op til middelvarme. Hæld 3-4 spsk tortilladej på panden. Vip med stegepanden med det samme, så dejen fordeler sig og dækker overfladen. Steg tortillaen i ca 30 sekunder, vend den og steg den på den anden side. Den må ikke blive brun. Steg ca. 20 tortillas på samme måde og læg dem på et fad med madpapir imellem. Kan herefter serveres med forskelligt fyld.